erfgoedobject

Huis Haegens - Staes

bouwkundig element
ID
89738
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89738

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige woning César Haegens - Staes, waarvan de initialen "H S" in de voordeur staan. Gelegen in de onmiddellijke omgeving van de spoorlijn. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen gebouwd in 1877 (volgens kadasterarchief) en in 1883 achteraan vergroot tot het huidige volume. Aanvankelijk een dubbelhuis in eclectische stijl met vlak bepleisterde voorgevel, in de tweede helft van de 20ste eeuw voorzien van een parement in gele baksteen. Vroegere gevelopbouw, ritmering en dakvorm (pseudomansarde) wel behouden. Voorgevel hoofdzakelijk gemarkeerd door de centrale houten erker op zware hardstenen consoles onder een bekronende gebombeerde balkonleuning. Authentieke fraaie voordeur in eclectische stijl met beglaasd deurlicht met siersmeedwerk en initialen "H S" en bovenlicht met glas in lood. Houtwerk van de erker, dakkapel en rechthoekige vensters is, in tegenstelling tot de voordeur, niet meer oorspronkelijk. Twee spiegelboogvormige dakkapellen werden eveneens vervangen door vlakke dakramen.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Haegens - Staes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89738 (Geraadpleegd op )