erfgoedobject

Gemeentehuis van Zele

bouwkundig element
ID
89739
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89739

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Zele
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Zele
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gemeentehuis naar ontwerp van architect Lucien Van Kerckhove (Lokeren) van 1952; plechtig ingehuldigd op 14 juli 1957 (confer inhuldigingsplaat trapzaal). Gebouwd ter vervanging van het oude en inmiddels afgebroken gemeentehuis op de straathoek van de Cesar Meeusstraat en de Zwaanstraat.

Groot complex met L-vormige plattegrond, noordelijk gelegen langs een noordzuid-gericht pleintje dat sinds 1999 heraangelegd werd met waterpartijen en heden gekend is als het "Fonteinhof". Oorspronkelijk ontworpen als gemeentehuis met inbegrip van het vredegerecht, kadaster en de registratie der domeinen als onderdeel van een volledig nieuw administratief centrum met post- en belastingkantoor (1957) en later brandweerkazerne. Nog steeds dienstdoend als groot administratief centrum. Ingeplant op de door het gemeentebestuur aangekochte terreinen van de herenwoning Maurice Caesens aan de vroegere Hoogpoortstraat (nu Cesar Meeusstraat), die deel uitmaakte van een groot verkavelings- en bouwproject voor de aanleg van het zogenaamde "Nieuw Centrum" waarbij het Heilig Hartplein werd vergroot én de Avil Geerincklaan werd getrokken en bebouwd.

Massief bakstenen volume in een modernistische stijl. Langwerpige vleugels van twee bouwlagen onder een afgewolfd leien zadeldak met een achthoekige glazen lantaarnbouw in het hoofdgedeelte. Officieel karakter veruitwendigd door het volume, de strakke gevelopbouw en de monumentale drieledige inkompartij aan een breed trappenbordes onder een balkon met vlaggenstokken. Belang van gebouw voorts onderstreept door vijftien granietplaten met vergulde gestileerde reliëfs in de per twee gekoppelde rechthoekige vensterregisters als symbool van de kunsten, de geschiedenis en het bedrijfsleven te Zele. Oude klok en balustrade, vervaardigd in 1890, afkomstig van de vroegere juwelierszaak G. Hertecant-Heyvaert aan de Cesar Meeusstraat. In 1982 verwijderd en in 1984 herplaatst aan de oostgevel van het gemeentehuis.

Interieur

Functionele indeling met relatief kleine ruimten, maar met monumentale raadszaal en dito traphal rijkelijk bekleed met marmeren platen, kunststeen en smeedwerk. In de hal, groot en klein brandglasraam gedateerd "1957" en gesigneerd "Jacques Van Geffen/ Ontwerp/ Zele" en "Pierre Steghers/ Uitvoerder/ Gent". Gestileerde voorstelling van de vlasnijverheid en de vijf belangrijkste religieuze gebouwen te Zele.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • COENE F., e.a., 1200 jaar Zele, Zele, 1999, p. 435.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, Band 2, p. 906-909.
  • DE VUYST M., Zele uit het verleden, Zele, 1986, p. 8-9.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 161-162, 299.
  • QUINTYN E., 25 jaar nieuw gemeentehuis, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 12, 1980-1981, p. 13-17.
  • QUINTYN E., De fifties (deel 2), in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 21, 1990, p. 88-89, 96-97, 106-109.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De vijftien granietplaten met vergulde gestileerde reliëfs zijn vervaardigd door het Kunstwerkhuis G. & H. Rigelle. De graveerde platen beelden de volgende onderwerpen uit: landbouw, onderwijs, huizenbouw, muziek, handel, kant, turnen, justitie, wegenbouw, ruiters, bos- en houtbewerking, vuurwerkmakers, smeden, schutters en weverijen en spinnerijen.

  • Informatie verkregen van E. Rigelle (mei 2024).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Zele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89739 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.