Hoeve Hof ten Berge

Beschrijving

Hoeve, gelegen op een hoogte, in een golvend beboomd landschap, met ten noorden, uitzicht op Hillegemdorp, gelegen op een heuvel. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenplaats met tuin.

Ten noordoosten, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Witgeschilderde erfgevel op gepikte plint. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Voorheen beluikte vensters met arduinen lekdrempels. Links, in het verlengde van het woonhuis, getoogde inrijpoort. Ten zuidwesten, bakstenen stalvleugel met overhellend zadeldak op bakstenen pijlers, overluifeld voetgangersdeurtje in het verlengde. Ten noordoosten, in de afgeschuinde hoek, deurtje naar moestuin met bakhuisje; in het verlengde, witgeschilderde stalvleugel op gepikte plint. Ten zuidoosten, vernieuwde paardenstal uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noordwesten, achter de hoeve, groot bakstenen wagenhuis en schuur met segmentboogpoorten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle