erfgoedobject

Heilige Jozefkapel

bouwkundig element
ID
89742
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89742

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Jozefkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Jozefkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante kleine bakstenen wegkapel, rechts palend aan een hoekhuis. Volgens de overlevering teruggaand op een 16de-eeuws of begin-17de-eeuws boomkapelletje gewijd aan de Heilige Jozef aan een lindeboom, zogenaamd "Pontraeve's linde", op het kruispunt van de Stokstraat en de Driesstraat. Toen de boom geveld werd bouwden de buurtbewoners een stenen kapelletje. Deze processiekapel dateerde van vóór 1843. In 1938 werd de voorgevel vernieuwd. In 1991 werd de bouwvallige kapel afgebroken en met de oude steen heropgetrokken. De werken waren in 1992 voltooid. Eenvoudige rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (leien). Puntgevel met rechthoekige deur met een glas-in-loodraampje; erboven een rondboogvormige muurnis waarin een beeldje van Heilige Jozef en een kruisje in baksteen. In de linkerzijgevel, twee rechthoekige vensteropeningen met glas-in-loodramen.

Interieur

Sober interieur met neogotisch altaar, afkomstig van de in 1972 gesloopte voormalige hospitaalkapel van Zele-Kouter, waarvan het front verfraaid is met een medaillon met "IHS" en de symbolen van de Evangelisten. Op het altaar, een beeld van Heilige Jozef met Kind en diverse heiligenbeelden onder stolp.

  • Algemeen Rijksarchief Brussel, JANSSENS, Kaarten en Plattegronden in handschrift, Tweede reeks, 1997, (Toegangen in beperkte oplage – 459), nummer 252 (microfilm 3187).
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 43.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 29.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 12.
  • Bijkomende gegevens verstrekt door Dhr. L. Boone (2008).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Jozefkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89742 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.