erfgoedobject

Bedrijfsgebouwen

bouwkundig element
ID
89744
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89744
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Industrieel gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, heden onderdeel van het bedrijf "Friswit" (zie Dendermondebaan nummer 41), teruggaand op voormalig textielbedrijf Coppieters. Bewaard bouwplan van 1913 van architect Adolphe De Pauw (Dendermonde) voor "Tissage de Toiles" van Odilon Coppieters. Parallel aan de straat gelegen bakstenen fabrieksgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Fraaie gerenoveerde straatgevel geleed door middel van spaarvelden, waarvan de lisenen bovenaan met elkaar verbonden zijn door een baksteenfries. Rechter travee met poort op de begane grond en laadluik aan een buisleuning op de bovenverdieping. Getoogde vensteropeningen, één venster met ijzeren I-balk. Links van de oprit, haaks op de straat ingeplante gekoppelde bedrijfsgebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige baksteenbouw met raekemdaken.

  • Bijkomende gegevens verstrekt door Dhr. L. Boone (2008).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het parallel aan de straat gelegen bakstenen fabrieksgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen (nummer 28) werd omstreeks 2015 gesloopt. Heden zijn alleen nog de haaks op de straat ingeplante gekoppelde bedrijfsgebouwen (nummer 26A) uit de eerste helft van de 20ste eeuw bewaard. Deze eenvoudige baksteenbouw met raekemdaken heeft op zichzelf niet voldoende erfgoedwaarde; de ensemblewaarde ging verloren.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bedrijfsgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89744 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.