• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine, aan de straat gelegen hoeve, nabij de grens met Lendelede. Huidig gebouwenbestand daterend van 1910 maar op een oudere site (minstens 18de-eeuws) teruggaand.

Op de figuratieve caerte van François de Bal (1748) weergegeven als hoeve met L-vormige opstelling, met ten noorden vermoedelijk woonhuis en ten oosten aan de straat grenzend nutsgebouw en ten westen boomgaard met vermoedelijk bakhuisje.Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1910 afgebroken en volledig heropgebouwd. Enkel het bakhuisje blijft behouden.

Onverhard erf aan de straat gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek. Aan de straat kleine boomgaard. Ten noorden dwars op de straat ingeplant langwerpig woonhuis met witgeschilderd, verankerd bakstenen parement op gecementeerde en geschilderde plint. Vernieuwd overkragend pannen zadeldak. Aangepaste, grote rechthoekige vensters.

Ten westen dwarsschuur parallel ingeplant ten opzichte van de straat. Verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder licht overkragend pannen zadeldak. Aardappelkelder rechts. Zijpuntgevels uitgewerkt met rondboogfries. Ten zuiden tweeledig bakhuisje, vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak, Vlaamse pannen. Zijpuntgevels met aandaken en vlechtingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1910/1.

Auteurs: De Gunsch, Ann