erfgoedobject

Kasteel Coucke

bouwkundig element
ID
89748
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89748
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Coucke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Kasteel Coucke", naar de vlassersfamilie Coucke. Later restaurant "Kasteel Leierust". 

Ingeplant op de steilrand aan de linkeroever van de Leie, dicht bij de monding van de Heulebeek. Vermoedelijk met oudere 18de-eeuwse kern en teruggaand op een oudere site, zie Ferrariskaart (1770-1778). De Ferrariskaart (1770-1778) toont een omwald volume met poortgebouw. Compacte, nagenoeg vierkante omwalling met omliggende wegenis. Ten noorden met voorliggende, formele en zuidgerichte tuinstructuur. Het primitief plan (circa 1830) toont een bouwvolume op I-vormige plattegrond. De oorspronkelijke omwalling is herwerkt tot een meerledige vijverpartij, in essentie ten oosten van het kasteel en met slingerende grachten aansluitend op de Leie. Bijkomend bouwvolume ten oosten, mogelijk roterij-zwingelarij zie oude prentbriefkaart die een industrieel bakstenen gebouw met vierkante schoorsteen toont. De verdieping van het 'kasteel' werd voor 1924 verbouwd waarbij onder meer het driehoekig fronton verdween, zie oude prentbriefkaarten. De vijver werd tussen 1950 en 1955 opgevuld met huishoudelijk afval van de gemeente. Volgens de kadastrale gegevens werd het landhuis in 1975 verbouwd en uitgebreid en verdwijnt de I-vormige plattegrond.

Nu, dieper in gelegen landhuis te midden van beboomde tuin. Domein aan de straat afgezet door breukstenen muurtje met ijzeren hek geritmeerd door pijlers bekroond door pijlpunten. Het hek zou naar verluidt afkomstig zijn van de Doorniksepoort te Kortrijk.
Dreef naar woonhuis, afgezoomd door berken.

Blokvormig volume op vierkante plattegrond. Pannen schilddak. Bepleisterd en geschilderd parement op verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen met houten T-ramen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Bordestrap leidt naar de geaccentueerde deur met flankerende pilasters, bekroond door driehoekig fronton. Gelijkaardig in de achtergevel maar met gebogen fronton.

Parkaanleg minstens teruggaand tot begin 20ste eeuw, met noordelijke toegang vanaf Harelbeeksestraat. Oorspronkelijk ook met zuidelijke verbinding tot aan de Leie-oever (loskaai). Gracht- en vijverstructuren verdwenen circa 1950 (zie Topografische kaart Ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw). Thans nog met fragmentair bewaarde parkaanleg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1975/97.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • S.N. 2007: Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 62-63.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteel Coucke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.