Hoeve Hof de Meierij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof de Meierij

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Hof de Meierij

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Hillegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Hillegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof de Meierij, gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve gelegen in een open, licht golvend landschap. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder aaneengesloten pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide en geasfalteerde binnenplaats met vaalt; jaartal 1782 op gevelsteen in de zijpuntgevel van de stalvleugel, grosso modo geldig voor alle hoevegebouwen. Ten noordoosten, aan de straatkant, inrijpoort met voetgangersdeurtje opgenomen in de stalvleugel. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met klokkenruiter, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw.

Baksteenbouw op hoge sokkel (verhoogde begane grond). Rechthoekige muuropeningen; getraliede keldervensters; vensters met houten lateien, in gecementeerde omlijstingen op arduinen lekdrempels. Deur in vlakke geschilderde omlijsting van arduin, rechthoekig getralied bolkozijn als bovenlicht; arduinen trap. Rechts, gietijzeren armpomp. Uiterst rechts, rondboogdeurtje in bakstenen omlijsting, daarboven, ovaal gedicht bovenlicht. Achtergevel uit de tweede helft van de 19de eeuw, rechthoekige muuropeningen met houten en arduinen lateien; voorheen beluikte, getraliede vensters. Links, uitbreiding van het woonhuis met één travee. Rechts zijtopgevel met vlechtingen wijst op verbreding en recentere achtergevel.

Ten zuidoosten, dwarsschuur, ten zuidwesten, stalvleugel, beide met twee grote rechthoekige veldpoorten; getoogde muuropeningen. Achter het woonhuis, grote ommuurde tuin met voetgangersdeurtje. Ten oosten van de hoeve, loods onder zadeldak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle