Vlashandelaarswoning

Beschrijving

Vermoedelijk voormalige vlasserswoning met magazijn volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1922, in opdracht van Lagae-Allegaert. Pannen zadeldak oorspronkelijk doorbroken door dakvenster met trapgevel, zie oude foto. Enkelhuis met bakstenen parement verfraaid door het gebruik van arduin voor onder meer plint, druiplijstjes, muurbanden, borstwering van de bovenvensters en aanzet- en sluitstenen. Licht getoogde vensteropeningen met schuif- en T-ramen. Bovenvensters met nieuwe rolluikkasten (kunststof). Vleugeldeur met smeedijzeren panelen.

Rechts, tweede deur, toegang tot achterin gelegen vermoedelijke zwingelarij.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1922/43 (geen schets).
  • S.N. 2007: Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 96.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

Het achterliggende magazijn met vermoedelijk een zwingelarij is niet langer bewaard. Het schijnwerk van de vlasserswoning is vernieuwd.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2019, Harelbeeksestraat 51, Kuurne [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 10 augustus 2022).