Samenstel van burgerhuizen gedateerd 1902

Beschrijving

Samenstel van drie woningen gedateerd "1902" (nummer 59), opgetekend in het kadaster in 1903 en gebouwd in opdracht van koopman Lagae.

Nummer 57. Eenvoudig enkelhuis met een met schijnvoegen gecementeerd parement. Smalle deurtravee en brede venstertravee oplopend in trapgevel. Gevarieerde muuropeningen met bewaard houten schrijnwerk. Benedenvenster onder ijzeren I-balk.

Nummer 59. Enkelhuis met fraai bakstenen parement verfraaid door het rijkelijk gebruik van sierbaksteen voor onder meer muurbanden en motieven in het metselwerk. Deurtravee oplopend in versneden puntgevel met jaarsteen "1902". Spaarnis met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk doorlopend in overhoekse muurband van zwarte baksteen. Linker venstertraveeën met getoogde bovenvensters. Oorspronkelijk winkelpui, zie oude foto, aangepast tot twee rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk.

Nummer 61 aan de hoek met Leiestraat nummer 1. Voormalige herberg "Belfast". Oorspronkelijk bakstenen lijstgevel, zie oude foto's, heden witgeschilderd. Typerende afgeschuinde hoektravee oplopend in dakvenster met trapgevel. Korfbogige deur- en vensteropeningen met arduinen diamantkopsluitsteen. Aan de zijde Leiestraat vermoedelijk voormalige stallingen of schuur, thans verbouwd tot horeca.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1903/53.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 96, 98.