erfgoedobject

Herberg-afspanning

bouwkundig element
ID
89763
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89763

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige herberg-afspanning "In de Afspannning", opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere, zie kadastrale gegevens. In 1898 wordt de woning uitgebreid met een magazijn door koopman Lagae. Vanaf 1924 wordt er geen café meer gehouden en wordt er enkel gewerkt in de vlasnijverheid, later weverij en textielverwerking.

Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde laatclassicistische lijstgevel op plint van arduin. Horizontale gevelbelijning door de vlakke bossage op de begane grond, druiplijstjes, doorgetrokken onderdorpels van de bovenvensters en de panelenfries met cirkelmotief tussen de consoles van de kroonlijst. Getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting en rechthoekige benedenvensters in oorsprong met persiennes zie oude prentbriefkaart. Vernieuwd schrijnwerk, gebaseerd op oorspronkelijk model.

Vermoedelijk later aangepaste zijgevel met versneden trapgevel en aansluitend pilasters met recente ijzeren poort. Rondboognis met arduinen rondboog; Christus aan het kruis.

Aan de Leiestraat, voormalig magazijn van 1898 en later vlasschuur. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; witgeschilderde straatgevel doorbroken door rechthoekige, deels aangepaste, muuropeningen. Tussen de woning en schuur, bakstenen pilasters met recenter ijzeren hek.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1866/9, 1898/8.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 99.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 97.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het voormalig magazijn van 1898 (en later vlasschuur) aan de Leiestraat is gesloopt. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg-afspanning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89763 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.