Samenstel van vlasserswoningen en magazijn

Beschrijving

Samenstel van twee vlasserswoningen en bijhorend magazijn gebouwd in 1866 in opdracht van F. Catry, zie kadaster. Dieper in gelegen voormalige motorvlaszwingelarij opgetrokken in 1929.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Eenvoudige lijstgevel van anderhalve bouwlaag geritmeerd door getoogde muuropeningen. Op de begane grond aangepaste vensteropeningen. met T-ramen en luiken. Twee opkamertraveeën rechts met eronder vlaskelder. Bovenvensters met doorgetrokken bakstenen onderdorpels, waarvan enkele blind.

Boven de rechterdeur (nummer 71), laaddeur naar de vlaszolder. Korfbogige poort rechts leidt naar de voormalige zwingelarij. Gaaf bewaarde interieurindeling met deels bewaarde interieuraankleding, zie houten schouwmantels en ingebouwde kasten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1866/9, 1942/121.

Auteurs: De Gunsch, Ann