Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• omvat de aanduiding als beschermd monument Pastorie

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Hillegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Hillegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie gelegen in deels ommuurde tuin. Dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder steil gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), daterend van 1750, jaartal aangebracht op cartouche boven de deur van de voorgevel.

Bakstenen gebouw met aanpassingen uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters, opgenomen in register van gepleisterde en beschilderde banden. Deur in witgeschilderde omlijsting van natuursteen; getralied bolkozijn als bovenlicht. Onversierd entablement, kroonlijst op consoles. Centrale dakkapel met segmentboogvenster en houten windborden uit de 19de eeuw, verder kleine dakkapellen. Achtergevel met zelfde ordonnantie als voorgevel. Boven deur, barokcartouche met wapenschild met drie sleutels, verwijzend naar vroegere afhankelijkheid van de Sint-Pietersabdij. Rechts, recente deur. Rechts, beraapte zijgevel. Links, zijpuntgevel met aandak en vlechtingen; haakse bakstenen aanbouw onder zadeldak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle