Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ide's kapelleke

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, zogenaamd "Ide's kapelleke", met klimop begroeid wegkapelletje volgens de literatuur gebouwd in 1838. De naam verwijst naar de voormalige hoeve Ide, die bij de aanleg van het industrieterrein in 1961 gedeeltelijk werd afgebroken. Het woonhuis werd sterk verbouwd en ingericht als kantoren (Noordlaan nummer 8). De hoeve was het foncier van heerlijkheid Ten Hove, voor het eerst vermeld in 1439. In 1519 was de hoeve eigendom van Wouter Van der Gracht, heer van Schiervelde.

Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond; gepikte plint. Pannen zadeldak. Puntgevel doorbroken door rechthoekige houten deur; beglaasd bovendeel. Zijgevels met twee getoogde vensters.

Bepleisterd en geschilderd interieur. Spitstongewelf. Neogotisch altaar met spitsbogen; plaasteren beeld.
Cementtegelvloer in dambordpatroon.

• Een dorp in de west. Kuurne, een vlasgemeente met een rijk agrarisch verleden, in Curiosa, nr. 326, juni 1995, p. 13-14.
  • VAN HOUDENHOVE F., VAN WEZEMAEL L., De geschiedenis van de Kuurnse Sint-Pietersparochie, Kuurne, 1996, p 21.

Auteurs: De Gunsch, Ann