• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenvoudig burgerhuis

Beschrijving

Nummer 13, eenvoudig dubbelhuis volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1881, in opdracht van G. Vandenbroucke, zie kadaster. In 1910 wordt in opdracht van handelaar A. Vandenbroucke links van de woning een magazijn opgericht. In 1931 worden in de tuin een vlaszwingelarij en magazijn opgericht, thans verdwenen. In 1945 wordt aansluitend bij het woonhuis, volgens kadaster ter vervanging van puin, een nieuwe woning gebouwd (nummer 11).
Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst en panelenfries met ruitmotief. Getoogde vensters met deels behouden schrijnwerk zie T-ramen. Vernieuwde plint van geglazuurde tegels.

Links, diephuis (nummer 11) van 1945 aansluitend bij de interbellumarchitectuur. Parement van gele baksteen getypeerd door de verscheidene erkers onder meer bekroond door balkon met smeedijzeren balustrade.

Dieper in gelegen magazijn. Baksteenbouw onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1881/5, 1910/30, 1931/14, 1945/18.