Oud gemeentehuis van Kuurne

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, thans zijn hier de werkwinkel, de heemkundige kring Cuerna, Diakonaal Centrum, vzw Kuurns Erfgoed en het Feestcomité Kuurne gevestigd.

Volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1910 in opdracht van de gemeentesecretaris Catry. Na de Eerste Wereldoorlog tot 1932 ingericht als postkantoor. Van 1939 tot 1975, gemeentehuis.

Eclectisch dubbelhuis met opvallend parement van wit-grijze baksteen op sokkeltje van bossage ijzerzandsteen. Horizontaal geaccentueerde lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst, rustend op consoles. Linkertravee uitgewerkt als hoektoren, bekroond door leien schilddak met sierlijk ijzerwerk en windvaan. Deurtravee gemarkeerd door balkon op zware arduinen consoles en balusterborstwering. Rechthoekige vensters onder meer twee- en drielichten; vernieuwd schrijnwerk. Vermoedelijke dienstingang links.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1910/66.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 136.