Hoeve Iserbyt

Beschrijving

Historische hoeve, "Hoeve Iserbyt". Aan de straat gelegen hoeve met semigesloten opstelling.  Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), gelegen in de bocht van de weg. Twee beboomde dreven, waarvan de noordelijk thans deel uitmaakt van de Koning Boudewijnstraat, leiden naar de hoeve. De westelijke dreef vertrekt van de huidige Kattestraat, en leidt naar het toenmalige "Chateau de Niewenhuys", dat thans niet meer bestaat. De hoeve bestaat uit vier volumes gegroepeerd rondom een erf. De Atlas der Buurtwegen (1844) toont een zelfde opstelling van vier losse volumes. De westelijke dreef, die de verbinding met het kasteel vormde, is nu een verbindingsweg met de Kattestraat.

In de 20ste eeuw is de hoeve eigendom van de adellijke familie Piers de Raveschoot-de Crombrugghe de Picquendaele, tevens eigenaars van het zogenaamde "Kasteel".  Volgens de kadastrale gegevens wordt de woning in 1910 uitgebreid met een klein dwars volume tegen de noordelijke achtergevel. In 1911 volgt volgens het kadaster een "reconstruction partielle", waarbij het woonhuis in oostelijke richting uitgebreid wordt en vermoedelijk een tweede bouwlaag krijgt.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de hoeve bezet door het Duitse leger, die ze gebruikt als munitiedepot met afweergeschut. De aanvoer gebeurt langs een zijspoor van de tramlijn Kortrijk-Kuurne-Bavikhove. In 1940 wordt de hoeve bezet door de generale staf van het leger van luitenant-generaal Ivan Gérard. In de omliggende landerijen worden loopgraven gemaakt als voorbereiding op de Leieslag van 22 en 23 mei 1940. Op 11 februari 1945 wordt de hoeve beschadigd door inslag van een vliegende bom.  In 1942 is de hoeve eigendom van Iserbyt-Samein, landbouwer. Hij laat de hoeve uitbreiden met twee kleinere volumes in het noorden en oosten. Deze gebouwtjes worden in 1949 niet meer weergegeven, mogelijk omdat ze geen deel meer uitmaken van de hoeve door de vermelde ruiling en grenswijziging.

Heden, hoeve met semigesloten opstelling. Bakstenen bestanddelen met gewitte straatgevels, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten zuiden huisweide met drinkpoel met treurwilg, aan de straat afgezet door betonnen hek.  Ten oosten, aan de straat gelegen stalvleugel met geïncorporeerd poortgebouw met rechthoekige poortdoorgang. Aan de straat resten van aalpomp. Erfgevel met aangepaste muuropeningen. Ten noorden boerenhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen onder strek. Centrale deurtravee oplopend in dakvenster met trapgevel. Zijpuntgevel met fraai windbord. Ten westen dwarsschuur, heden aangepast tot paardenstal, zie gewijzigde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1910/28, 1911/10, 1942/63, 1949/37.
  • Hoeve Iserbyt, in info-Kuurne, nr. 3/81, 1981, p. 15-16.

Auteurs: De Gunsch, Ann