Historische hoeve

Dieper in gelegen historische hoeve. Ten zuidoosten van de site loopt de Vaarnewijkbeek.

Op een kaart van 1748, weergegeven als hoeve bestaande uit een opper- en neerhof. Met vermoedelijk op het opperhof het woonhuis en op het neerhof de nutsgebouwen. Site weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), bestaande uit drie losse volumes met U-vormige opstelling, de omwalling wordt niet meer weergegeven. De Atlas der Buurtwegen (1844) toont nog steeds een opper- en neerhofstructuur met omwald woonhuis met vermoedelijk bijhorend bakhuisje en een tweede klein volume. Buiten de omwalling bevinden zich nog twee vrijstaande volumes.
Volgens de kadastrale gegevens verdwijnt in 1942 de omwalling.

Thans verbouwde hoeve met ten zuidwesten van het verhard erf, recent woonhuis van 1961, zie kadaster. Het oude woonhuis werd afgebroken en vervangen door nutsgebouwen. Erfoprit aangeduid door twee bakstenen pijlers. Ten oosten, dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht maar vermoedelijk met oudere, mogelijk 18de-eeuwse kern. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, rechts geïncorporeerd wagenhuis met ijzeren schuifpoort van latere datum. Arduinen negblokken. Zijpuntgevels met vlechtingen. Linker zijgevel met asemgaten. Ten westen, stalvleugel. Gewitte verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Pannen zadeldak doorbroken door dakvenster met laadluik. Tweeledige houten staldeuren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1942/51, 1961/28.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 2292, Figuratieve caerte, opgemaakt door François de Bal, 1748.

Auteurs: De Gunsch, Ann