Klooster en school

Beschrijving

Vrije lagere school. Voormalig klooster en schoolcomplex gelegen tussen de Kortrijkse- en Generaal Eisenhowerstraat.

De geschiedenis van het klooster met bijhorende school gaat terug tot 1872, wanneer op de gronden van landbouwer Pieter Verhaeghe een "huis, school, plaats en gebouw" worden gebouwd, zie kadastrale gegevens. Vermoedelijk gaat het om een klassenvleugel in het westen (nok loodrecht op de straat) en kloosterhuis in het noorden. Aan de straat situeert zich een klein poortgebouwtje. In 1896 wordt de school in noordelijke richting uitgebreid met een klassenvleugel, in opdracht van kloosterlinge J. Vandeputte uit Hulste.

In 1941 wordt de school verbouwd en uitgebreid (noordelijke vleugel) in opdracht van de zusters van Liefde te Heule. Vermoedelijk krijgt de school gedeeltelijk haar huidige uitzicht. In 1950 wordt de school verder uitgebreid in noordelijk richting en wordt een nieuwe klassenvleugel op L-vormige plattegrond opgetrokken aan de huidige Generaal Eisenhowerstraat. Verder uitbreidingen naar het oosten en westen volgen in 1958 en 1963.

Voormalig klooster en klassenvleugel in kern daterend van 1872. U-vormige plattegrond, aan de straat afgezet door bakstenen, gecementeerd muurtje. Kloosterhuis: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Witgekaleide baksteenbouw geritmeerd door getoogde vensters in geriemde omlijsting, heden aangepast tot rechthoekige vensters. Twee dwarse vleugels van één bouwlaag onder gemansardeerd pannen schilddak. De oostelijke vleugel maakt deel uit van het klooster. Dwars op de straat ingeplante klassenvleugel van 1941 met deels geïntegreerde klassenvleugel van 1871. Gediversifieerde baksteenbouw onder pannen (zwart) zadeldak. Centraal risaliet bekroond door driehoekig fronton. Typerende grote vensterpartijen verdeeld door simili-natuurstenen tussenstijlen. Ten noorden klassenvleugels uit de jaren 1950, 1958 en 1963. Ten westen, fietsenstalling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1872/13, 1896/16, 1900/20, 1941/49, 1950/76.

Auteurs: De Gunsch, Ann