Burgerhuis en schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerwoning van 1929, zie kadastrale gegevens, aanknopend bij de traditionele baksteenarchitectuur. Parement van rode baksteen op sokkel van arduin. Rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer de sluit- en aanzetstenen, de doorgetrokken onderdorpels met lekdrempels, de druiplijstjes en cordon. Aflijnende bakstenen fries met uitgelengd dropmotief. Linker deurtravee gemarkeerd door rechthoekige erker, rustend op consoles. Korfbogige vensteropeningen met deels bewaard schrijnwerk zie schuiframen. Houten vleugeldeur met glas-in-loodbovenlicht.

Links, dieper in gelegen tweebeukige vlasschuur (nokken loodrecht op de straat), vermoedelijk gebouwd in 1909 in opdracht van Evarist Giethals, handelaar en die later ook de woning laat bouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1909/19, 1929/57.

Auteurs: De Gunsch, Ann