Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectische burgerwoning met neoclassicistische inslag. Gebouwd in 1928 in opdracht van "vlasbaron" C. Sabbe. Zijn vlasfabriek lag aan de overzijde van zijn woning zie Generaal Eisenhowerstraat nummer 1. Op deze plaats lag voorheen de herberg "De Gouden Arend" van brouwerij-mouterij Delva.

Onderkelderd breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak bekleed met leien en pannen en doorbroken door twee klimmende dakkapellen. Aflijnende houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Fraai voorgevelparement van witte baksteen geaccentueerd door arduin van onder meer de horizontaliserende muurbanden en panelenfries met gestileerde guirlandes.

Centrale venstertravee oplopend in dakvenster, gemarkeerd door halfronde arduinen erker bekroond door smeedijzeren balustrade.
Rechthoekige vensters met eenvoudig arduinen entablement en benedenvensters met dito borstwering. Behouden schuif- en T-ramen. Getande tussendorpel. Vleugeldeur met gekleurd glas-in-loodbovenlicht. Rechts, getoogde poortopening met schampstenen.

Interieur. Gaaf bewaarde interieuraankleding in neoclassicistische stijl met onder meer bepleisterde en geschilderd plafonds met rozetten en vierledige glas-in-loodtussendeur.

• BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 175.

Auteurs: De Gunsch, Ann