Vlasverwerkingsbedrijf Vervaecke

Beschrijving

Dieper in gelegen vlasverwerkingsbedrijf Vervaecke. Het bedrijf werd opgestart circa 1890. In 1902 werd de eerste stoommachine geplaatst. De huidige stoommachine werd aangekocht in 1938 en was van een zeepziederij in Wetteren. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1903 op het perceel een "stoomvlasfabriek" gebouwd met machinekamer. In 1905 wordt de fabriek uitgebreid, in 1910 gevolgd met een volume ten westen. In 1939 wordt vermoedelijk in het oosten een magazijn en de huidige werkhuizen gebouwd. In 1946 wordt de fabriek nogmaals uitgebreid met vermoedelijk burelen en magazijn.

Ten zuidoosten van het binnenplein, machinekamer van 1903 met aanpalende schoorsteen en ruimte voor de stoomketel. Nog werkende stoommachine van "ANCIENS ATELIERS VAN DEN KERCKHOVE GAND-BELGIQUE". Stoomketel van 1907 "E.H. GERMEAU. FRS - USINES DE JUMET - 1907". In het noorden aansluitende werkhuizen van 1939 met onder meer vlaszwingelmachines. Betonnen constructie onder plat dak. Parement van rode baksteen op gecementeerde plint. Typerend heiligennisje van zwarte baksteen. Langgestrekte vensteropeningen. Er tegenover, opslagplaatsen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1893/7, 1903/41, 1905/11, 1910/35, 1939/22, 1946/34.

Auteurs: De Gunsch, Ann