• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Huidige site bestaande uit woonhuis en twee dwarse vleugels. Woonhuis en aanpalend schuurtje volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1857, in opdracht van Vital Verhelst, landbouwer. In 1910 uitgebreid met klein aanpalend dwars volume aan de woning en twee vrijstaande parallelle volumes, in opdracht van Hendrik Verhulst, koopman. Neoclassicistisch getint dubbelhuis met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op blauwgeschilderde plint. Horizontale gevelbelijning door de schijnvoegen, doorgetrokken onderdorpels, druiplijst en spiegelboogfries. Rechthoekige benedenvensters met zware diamantkop aanzet- en sluitstenen. Onderdorpels rustend op consoles met cannelures. Getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting. Spitsbogig muurnisje met Heilig Hartbeeld in omlijsting van gestileerde bloemen en draperieën. Bewaard houtwerk zie T-ramen en kroonlijst met tandfries.

Ten oosten van het erf, schuur van 1910, zie kadaster. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder licht geknikt pannen zadeldak. Zijpuntgevel met muurnisje.Ten westen, stalvleugel. Tussen schuur en woonhuis, bakstenen muurtje en pijlers met ijzeren hek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1857/7, 1910/79.

Auteurs: De Gunsch, Ann