erfgoedobject

Winkel-woonhuis

bouwkundig element
ID
89842
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89842
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Winkel-woonhuis, thans met 20ste eeuws uitzicht maar in kern teruggaand tot de 19de eeuw. Gelegen op een site waar volgens de kadastrale gegevens in 1869 een stoomtuigzwingelarij wordt opgericht door A.J. Delanghe. In 1882 wordt het magazijn verbouwd tot woonhuis en wordt de zwingelarij uitgebreid. In de eerste helft van de 20ste eeuw volgen nog verscheidene verbouwingen. In 1971, boterwinkel.

Opvallend hoekvolume onder pannen zadeldak met schild. Verankerde baksteenbouw met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel. Korfbogige vensteropeningen thans deels aangepast en met vernieuwd schrijnwerk. Smalle kopgevel met bewaarde winkelpui met verdiepte deur en uitstalraam met roedeverdeling in bovenlicht.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1869/6, 1882/5, 1906/7, 1946/31.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 161.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel-woonhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89842 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.