Winkel-woonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis

Beschrijving

Winkel-woonhuis, thans met 20ste eeuws uitzicht maar in kern teruggaand tot de 19de eeuw. Gelegen op een site waar volgens de kadastrale gegevens in 1869 een stoomtuigzwingelarij wordt opgericht door A.J. Delanghe. In 1882 wordt het magazijn verbouwd tot woonhuis en wordt de zwingelarij uitgebreid. In de eerste helft van de 20ste eeuw volgen nog verscheidene verbouwingen. In 1971, boterwinkel.

Opvallend hoekvolume onder pannen zadeldak met schild. Verankerde baksteenbouw met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel. Korfbogige vensteropeningen thans deels aangepast en met vernieuwd schrijnwerk. Smalle kopgevel met bewaarde winkelpui met verdiepte deur en uitstalraam met roedeverdeling in bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1869/6, 1882/5, 1906/7, 1946/31.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 161.