Vlasarbeiderswoningen

Beschrijving

Twee voormalige vlasarbeiderswoningen gebouwd in 1888 in opdracht van vlashandelaar Pieter Callens-Benoit, zie kadastrale gegevens. In 1903 wordt de woning rechts uitgebreid met een magazijn. Twee verankerde bakstenen dubbelhuisjes onder pannen zadeldak. Lijstgevel horizontaal geaccentueerd door bakstenen druiplijstje. Getoogde muuropeningen onder strek. Boven de deur voormalig laadluik naar de vlaszolder, thans verbouwd tot dakvenster.

Nummer 69, linkertravee vermoedelijk oorspronkelijk met vlaskamer en vlaszolder, thans verbouwd tot garage. Vernieuwde plint en schrijnwerk.

Nummer 71, bewaarde T-ramen en beglaasde en getraliede deur met bovenlicht. Het uiterst rechtse venster met roedeverdeling.

Nummer 73, voormalig magazijn met links voormalige getoogde poortopening, thans verbouwd tot autobergplaats. Erboven laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1888/10, 1903/53.

Auteurs: De Gunsch, Ann