Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Landhuis volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1913 in opdracht van Clotilda Coucke, op de gronden van een voormalige hoeve die afgebroken werd in 1875 en 1911. Tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt Ortskommandant Likovski zijn intrek in de woning. In 1946 wordt de woning uitgebreid.

Villa aanknopend bij de Engelse cottage-architectuur gelegen te midden van beboomde tuin. Aan de straat afgezet door bakstenen muurtje en ijzeren hek. Rechthoekige basisplattegrond met verschillende uitbouwen. Leien mansardedak met onder meer oeil-de-boeuf.

Opvallend parement van witte sierbaksteen horizontaal geaccentueerd door het gebruik van zwarte sierbaksteen voor onder meer de muurbanden. Kroonlijst rustend op consoles die op hun beurt rusten op omlopende arduinen druiplijst. Straatgevel deels afgelijnd door panelenfries met uitgewerkte cartouches.

Rechtertravee gemarkeerd door torenachtige uitbouw van drie bouwlagen onder leien dak, bekroond door houten klokje en windvaan.
Arduinen trapje van vier treden leidt naar gevelbreed bordes met balustrade van imitatieboomstammen, evenals de trappalen.
Gevelbreed balkon eveneens met balustrade in cementrustiek.

In de oksel links, tussen torenachtige uitbouw en hoofdvolume, volume op polygonale plattegrond, vermoedelijk met dienstingang.
Rondbogige muuropeningen met bewaard houtwerk onder meer venetiaanse en T-ramen.

Linker zijgevel (oosten), met terras in cementrustiek, doorlopend aan de achtergevel (zie oude prentbriefkaart).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1875/14, 1911/31,1913/31.