Gedenktekencomplex opgericht in 1947

Beschrijving

Gedenktekencomplex opgericht in 1947 ter herinnering aan de Leieslag en aan luitenant-generaal Gérard.

Gedenkteken voor de helden van de Leieslag mei 1940, gesigneerd "D'HEYGHERE, KUURNE". Aan drie zijden omgeven door een taxushaag en aan de straatzijde afgezet door twee convex gebogen hardstenen muurtjes, waarop lantaarns geplaatst zijn. Breukstenen vloer met aan het einde drie treden hardstenen sokkel met gedenksteen, versierd met twee bollen en opzij geflankeerd door een breukstenen muur. Op de sokkel staat een zwaar hardstenen kruis met verdiept paneel met driehoekig afgewerkte top.

Op de voorkant het wapenschild van Kuurne met daaronder een bronzen tekstplaat: "KUURNE AAN DE GLORIERIJKE HELDEN GESNEUVELD OP ZIJN GRONDGEBIED TIJDENS DE SLAG AAN DE LEIE IN MEI 1940". Onderaan een glazen plaat met de geëtste letters "1940 1950" met links palmtak en helm en rechts opschrift "FRATERNELLES DES 12E 21E ET 62E REGTS DE LIGNE A LEURS REGRTTES CAMARADES TOMBES GLORIEUSEMENT POUR LA PATRIE A LA BATAILLE DE LA LYS XME ANNIVERSAIRE SECTION DE BRUXELLES".

Op de achterkant: "12de LINIEREGIMENT", de namen, "GRENSWACHTERS", de namen, "24STE LINIEREGIMENT", de namen, "6DE JAGERS TE VOET", de namen, "1STE ARTILLERIE", de namen.

Op de sokkel witmarmeren plaat met foto van soldaat: "LA FAMILLE VITAL-DIEU RECONNAISSANTE", een witmarmeren plaat met palmtak "TA MAMAN A PASSÉ PAR ICI". Op de muur links groen beschilderde plaat: "ILS SONT PAS MORTS EN VAIN LA LYS XL° ANNIVERSAIRE LES GARDES FRONTIERES". Op de muur rechts: "ZIJ ZIJN NIET TEVERGEEFS GESNEUVELD XL° VERJAARDAG VAN DE LEIESLAG DE GRENSWACHTERS".

Ten oosten, gedenksteen voor luitenant-generaal I. Gérard. Rechthoekige arduinen gedenksteen op twee treden. De bovenzijde van de steen bestaat uit twee segmentbogen. Links en rechts twee beschilderde Belgische vlaggen en inscriptie: "KUURNE AAN LT. GEN. IVAN GERARD KORPSOVERSTE 12 LI MEI 1940".

• JACOBS M., Zij die vielen als helden…. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 201-202.

Auteurs: De Gunsch, Ann