Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Dieper in gelegen historische hoeve, ten oosten van de straat, met vrij gaaf bewaarde 19de-eeuwse bestanddelen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als omwalde hoeve met drie losstaande volumes. Site weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), bestaande uit drie volumes U-vormig gegroepeerd rondom erf. De Atlas der Buurtwegen (1844) toont dezelfde opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1886 uitgebreid met verscheidene kleinere volumes en krijgt haar huidige opstelling.

Lange westelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een deels gekiezeld en deels begraasd erf.

Ten noorden boerenhuis gedateerd "1891" door arduinen jaarsteen met initialen "CH. M-G "(?) boven de voordeur. Woonhuis afgezet door betonnen hek en smeedijzeren poortje met pijlpunten. Voor het woonhuis bakstenen stoep.  Eenvoudige bakstenen lijstgevel vijf + één opkamertravee. Horizontaliserend druiplijstje. Aflijnende houten kroonlijst. Getoogde vensteropeningen onder strek, met vernieuwd schrijnwerk onder meer rolluikkasten. Een arduinen trapje van twee treden leidt naar het portaal met rechthoekige paneeldeur met erboven gedeeld bovenlicht. Onder de opkamer getraliede kelderopening met luiken. Zijpuntgevel met sierlijk houten windbord.

Ten westen stalvleugel van twee bouwlagen. Voorliggende gekasseide stoep. Lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met tweeledige staldeuren. Bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken. Centraal wagenhuis met bakstenen vloer. Tweede bouwlaag met rechthoekige muuropeningen met houten luiken naar graanzolder. Zijpuntgevels verfraaid door aflijnende getrapte fries uitlopend op hoeklisenen. Rondbogige muuropening onder druiplijstje met deur. Aan de achtergevel aansluitende nieuwe loods (beton).

Ten oosten dwarsschuur met centrale rechthoekige poortopening. Overkragend zadeldak rustend op houten hondjes. Zijpuntgevel met fries en uilengat.

Ten noordwesten, naast het woonhuis, kleine stalvleugel en bakhuisje. Getoogde muuropeningen onder strek. Zijpuntgevel met getrapte fries. Zadeldak afgewerkt met fraai houten windbord. Bakhuisje met bewaarde bakstenen schouwboezem en ijzeren schouwbalk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1866/33.