Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bestaande uit losstaande gebouwen. De site wordt met L-vormige opstelling weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) afgebeeld als hoeve met drie volumes U-vormig opgesteld rondom erf en met vermoedelijk bakhuisje ten zuiden. Ten zuiden wordt tevens een boomgaard vermeld, thans ingenomen door recente loodsen.
Op de Atlas der Buurtwegen (1844) afgebeeld met identieke opstelling en vermeld als "ferme Jean Callens". Het kadaster vermeld Louis Depotter als eigenaar. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1886 uitgebreid met een volume in het zuiden. In 1914 wordt de hoeve afgebroken en heropgebouwd.

Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom deels verhard en gekiezeld erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek met links bakstenen pijler ingewerkt in recentere betonnen constructie. Rechts populier.

Ten noorden boerenhuis gedateerd "1905" met erboven initialen "A.G.V.". Licht overstekend geknikt zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Lijstgevel geritmeerd door getoogde vensteropeningen onder strek. Gaaf bewaard schrijnwerk zie schuiframen en luiken. Licht vooruitspringende deurtravee oplopend in dakvenster. Deur en laadluik voor graanzolder gevat in doorgetrokken rondboognis. Rechthoekige paneeldeur met gedeeld bovenlicht.
Achtergevel met twee opkamertraveeën in verdiepte nis. Aangepaste vensteropeningen rechts. Zijpuntgevel verfraaid door de getrapt fries met consoles en jaartalsteen gevat in omlijsting van witte baksteen bekroond door kruis. Getoogd venster onder strek en bakstenen druiplijstje.

Ten westen, dwarsschuur van circa 1914, zie kadaster. Licht overkragend pannen zadeldak, rustend op hondjes. Rechthoekige poortopening met opgehangen schuifpoort. Links, voormalig wagenhuis thans verbouwd tot stallingen.

Ten zuiden stalvleugel van circa 1914, zie kadaster, met aangepaste muuropeningen. Aan de straat gelegen voormalig tweeledig bakhuisje, ingesloten in recentere bebouwing. Ten zuiden en westen recente loodsen en stallingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1886/37, 1914/2.