erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
89873
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89873

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoevetje met gebouwenbestand, voornamelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en 20ste eeuw.
Site vermoedelijk weergegeven op een kaart van het Rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize (1682): een dwars op de straat ingeplant volume. Op dezelfde manier afgebeeld op de figuratieve caerte van François de Bal (1748).  De Atlas der Buurtwegen (1844) toont nog steeds een gelijkaardige opstelling, met dwars op de straat ingeplant volume en twee kleinere bijkomende nutsgebouwtjes. Circa 1835 is Johannes Callens eigenaar van de hoeve. Volgens de kadastrale gegevens worden in 1886 twee nieuwe volumes opgetrokken en wordt het boerenhuis verbouwd ('reconstruction partielle').

Losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Erfoprit gemarkeerd door betonnen pijlers met ijzeren hek en beschaduwd door kastanjeboom. Erf deels omzoomd door betonnen hek en populieren. Aan de straat haag van hagebeuk.

Ten oosten boerenhuis van circa 1886, naar verluidt gerenoveerd en uitgebreid in 1947. Lager aanpalend stalvleugeltje met getoogde tweeledige staldeur.

Ten noorden wagenhuis met geïncorporeerde stalling opgetrokken circa 1886 en vermoedelijk ter vervanging van oorspronkelijk boerenhuis (zie cartografisch materiaal). Recent uitgebrand en heropgebouwd. Ernaast gelegen bakstenen loods uit het eind van de 20ste eeuw.

Ten zuiden wagenhuis naar verluidt van 1936, in het kadaster opgetekend in 1976. Ten oosten, buiten het erf gelegen recente loodsen van 1979, zie kadaster.

Aan de erfoprit gelegen wegkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gedateerd "1933" in het interieur. De kapel vervangt een oudere kapel. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond; gecementeerde plint. Trapgevel met korfbogige muuropening met ijzeren hek. Met schijnvoegen bepleisterd en witgeschilderd interieur overwelfd door houten gewelf. Cementtegelvloer. Altaar met recente beelden.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Kuurne, Primtief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1886/17, 1976/6, 1979/5.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Piers de Raveschoot, nr. 1219: Rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize, 1682.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 2292: Figuratieve caerte, opgemaakt door François de Bal, 1748.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Kuurne, onuitgegeven, z.p.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het woonhuis en het lager aanpalend stalletje zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De overige hoevegebouwen bleven behouden. Het toegangshek werd vernieuwd.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal (30 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89873 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.