Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws gebouwenbestand, maar gesitueerd op oudere site. De figuratieve caerte van François de Bal (1748) toont een hoeve bestaande uit twee volumes met L-vormige opstelling. De Ferrariskaart (1770-1778) beeldt een hoevesite af bestaande uit vier losse bestanddelen gegroepeerd rondom het erf. Op het primitief plan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen wordt de hoeve weergegeven, bestaande uit twee grotere volumes met L-vormige opstelling en twee kleinere volumes waarvan één, vermoedelijk bakhuisje, ten noordwesten van het vermoedelijke woonhuis en één ten westen van het erf. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1886 afgebroken en heropgebouwd ('reconstruction totale'). In 1942 wordt het woonhuis uitgebreid en wordt ten noorden van het erf een loods gebouwd.

Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers geaccentueerd door lijstje van zwart gebakken tegels; ertussen ijzeren hek. Ten zuidwesten, naast de stalvleugel mogelijk resten van een omwalling of drinkpoel.

Ten noorden van het erf situeert zich het boerenhuis gedateerd "1883" door arduinen jaarsteen in de linker zijpuntgevel. Lijstgevel van vijf traveeën en één opkamertravee links, geaccentueerd door druiplijstje. Dakvenster met laadluik naar de zolder. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. De achtergevel heeft getraliede vensteropeningen. Zijpuntgevels met vlechtingen en overkragende kroonlijst rustend op consoles.
Ten oosten, dubbele dwarsschuur gedateerd "1873", zie arduinen jaarsteen in de zijgevel. Voor de schuur bakstenen stoep. Korfbogige houten poorten met klinket. Links, twee stallen respectievelijk voor drie paarden en veulens. Overwelving door bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken, bakstenen vloer. Rechts aardappelkelder. Vernieuwd houten spant. Zijpuntgevel getypeerd door vlechtingen en uilengat.

Ten westen, stalvleugel gedateerd "1876" door arduinen jaarsteen in zijpuntgevel. Voor de stalvleugel later toegevoegd volume van na 1957 (zie kadaster). Tweeledige houten staldeuren. Centraal dakvenster. Bakstenen troggewelven. Ten noordwesten van het woonhuis kleine stalvleugel voor de kalveren, met aanpalend tweeledig bakhuisje met bewaarde oven. Ten noordoosten van het woonhuis voormalige tabaksast. Ten noordoosten twee nieuwe loodsen/ stallingen, van recente datum.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1886/4, 1942/3.