Historische hoeve 't goedt te Locart

Beschrijving

Historische hoeve " 't goedt te Locart", met losse laat 19de-eeuwse bestanddelen, maar gesitueerd op een oudere site. Volgens De Flou gaat de oudste vermelding terug tot 1784. Op de figuratieve caerte van François de Bal (1748) afgebeeld als een grote dubbel omwalde site. Binnen de grote omwalling met poortgebouw, drie vermoedelijke bakstenen volumes gegroepeerd rondom erf. Ten zuidwesten, kleiner buiten het erf gelegen volume. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) afgebeeld als hoeve met U-vormige opstelling binnen gedeeltelijk gedempte omwalling (noorden). Het poortgebouw is verdwenen.  Volgens de kadastrale gegevens worden de verschillende volumes aangepast in 1942. In 1958 wordt ten zuidwesten een loods gebouwd.

De erfoprit wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers op sokkel en met rechthoekige spaarnissen met blinde medaillons. Linker pijler met aanpalend lager muurtje met segmentboognis en heiligennisje met recent Maria met kindbeeld. IJzeren hek. Centraal op het erf Lourdesgrot.

Lage verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een begrint erf.

Ten westen, deels onderkelderd boerenhuis met gewitte gevels op gepikte plint. Lijstgevel doorbroken door dakvenster met laadluik naar zolder. Links geïncorporeerde stalvleugel (vermoedelijk paardenstallen). Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Bewaarde luiken. Achtergevel met latere uitbreiding. Zijpuntgevels met vlechtingen en venster met diefijzers.

Ten oosten, schuur gedateerd "1895" door jaarsteen onder uilengat in zijpuntgevel. Aan de achtergevel, aansluitend recente uitbreiding. Rechthoekige houten poort met klinket.

Ten zuiden voormalige stalvleugel, thans met aangepaste muuropeningen. Pannen zadeldak doorbroken door dakvenster met laaddeur. Links groot wagenhuis. Centraal recente rechthoekige poortopening. Rechts tweeledige houten staldeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1942/18, 1958/3.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVI, Brugge, 1929, kolom 821.
  • VAN HOUDENHOVE F., VAN WEZEMAEL L., De geschiedenis van de Kuurnse Sint-Pietersparochie, Kuurne, 1996, p. 20.

Auteurs: De Gunsch, Ann