erfgoedobject

Gemeentelijke lagere school

bouwkundig element
ID
89891
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89891

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentelijke lagere school. Voormalige Vrije jongensschool, gelegen achter de nieuwe pastorie van 1969. Door het grote aantal leerlingen in de kloosterschool wordt in 1916 beslist om een jongensschool, de 'knechtenschool' op te richten. Van 1916 tot 1919 wordt les gegeven in de pastorie.

In 1919 wordt ten oosten van de kerk een nieuwe school opgericht bestaande uit twee parallelle vleugels van twee bouwlagen onder schilddaken (zie oude prentbriefkaart). Het eerste gebouw huisvest naast de jongensschool met drie klaslokalen op de verdieping ook een toneelzaal en bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping. Een gedeelte wordt eveneens ingericht als woonst voor de onderpastoor. Het tweede gebouw moest dienen als huishoudschool maar werd nooit in gebruik genomen. Op de verdieping werden drie klassen voor de jongensschool ingericht.

In 1928 bevinden de gebouwen zich in slechte staat door het goedkope materiaalgebruik. Van de eerste, meest westelijk gelegen vleugel, wordt de verdieping afgebroken. De begane grond wordt behouden als toneelzaal tot 1970, thans vervangen door nieuwbouw. De oostelijke vleugel wordt in 1929 volledig afgebroken en heropgebouwd. In 1939 wordt de klassenvleugel uitgebreid met een vierde klas.  Eenvoudige bakstenen klassenvleugel van één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat). Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

  • MESSELY P., Het onderwijs te St.-Katharina, s.l., 1999, p. 45-47.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentelijke lagere school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89891 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.