Vlasfabriek bestaande uit roterij, zwingelarij en drie schuren

Beschrijving

Voormalige vlasfabriek bestaande uit roterij, zwingelarij en drie schuren, thans dienst doende als opslagruimte.

Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1892 een magazijn opgetrokken langs de Sint-Katriensteenweg in opdracht van Ferdinand Verschaeve, landbouwer. In 1903 wordt naast de schuur, op de hoek van de Sint-Katriensteenweg en de Stokerijstraat een vlasfabriek (zwingelarij) opgericht. In 1910 wordt de fabriek uitgebreid in opdracht van de kinderen van Ferdinand Verschaeve. In 1913 gevolgd door een gedeeltelijke uitbreiding en heropbouw. Tevens bouwt men achter de vlasfabriek een suikerdrogerij (Stokerijstraat). De site wordt in 1931 uitgebreid met een kunstmatige roterij vermoedelijk bestaande uit vier rootkamers en in 1942 is er een uitbreiding van de stoomzwingelarij (langs de Stokerijstraat) vermoedelijk met 10 zwingelmolens en 1 zwingelturbine. In 1946 en 1957 wordt de vlasfabriek nogmaals vergroot.

Thans bewaarde schuur van 1892, vermoedelijk later aangepast. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten. Rechthoekige centrale poortopening met vernieuwde poort. Links, laadluik naar vlaszolder. Voormalige vlaszwingelarij opgetrokken in baksteen; plat betonnen dak. Typerende muurnisje bekroond door kruis en met heiligenbeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1892/2, 1903/7, 1910/4, 1913/2, 1931/6, 1942/11, 1946/4, 1957/19.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 212.

Auteurs: De Gunsch, Ann