Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Dieper in gelegen historische hoeve met huidig gebouwenbestand voornamelijk daterend uit de 19de eeuw. Site reeds afgebeeld op de figuratieve caerte van François de Bal (1748): hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt enkel een rechthoekig volume weergegeven met een kleiner volume ten zuidoosten. In 1895 wordt het woonhuis omgevormd tot landgebouw en wordt er een nieuw woonhuis opgetrokken naast het oude, zie kadaster. Later wordt het landgebouw afgebroken en worden een nieuwe schuur en stalvleugel opgetrokken en krijgt de hoeve een U-vormige opstelling. Deze wijzigingen worden in het kadaster pas geregistreerd in 1952.

Nu losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met U-vormige opstelling rondom verhard erf. Het erf wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek.

Ten noorden klein boerenhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel op geschilderde plint. Getoogde vensters en deur onder strek met vernieuwd schrijnwerk. Getralied opkamervenster en kelderopening. Bewaarde luikduimen. Ten oosten stalvleugel met centraal aangepast wagenhuis. Ten westen dwarsschuur, met links voormalig wagenhuis, thans stallen. Rechts aardappelkelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1895/2, 1952/329.