erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
89928
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89928

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische hoeve, thans met vroeg 20ste-eeuws uitzicht, gelegen ten oosten van de spoorweg Kortrijk-Brugge. Op de kaart van het Rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize (1682) wordt reeds een volume afgebeeld. Op de figuratieve caerte van François De Bal (1748) afgebeeld als een gedeeltelijk omwalde hoeve bestaande uit drie volumes U-vormig opgesteld rondom erf en met kleiner volume in het noorden, vermoedelijk bakhuisje. Site ook weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en toen gelegen op het grondgebied Lendelede. De Atlas der Buurtwegen toont een hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom het erf. Het westelijk volume is heden verdwenen.

Door de aanleg van de spoorlijn Kortrijk-Brugge in 1847 verliest de hoeve een deel van haar gronden. Ten gevolge hiervan wordt vermoedelijk een deel van het westelijk volume, mogelijks stalvleugel, afgebroken om in 1861 volledig te worden afgebroken. In 1886 wordt vervolgens het woonhuis verbouwd en wordt de schuur afgebroken. In 1908 wordt het woonhuis opnieuw verbouwd en uitgebreid met een dwars volume zodat een L-vormige opstelling ontstaat. In 1928 wordt in het noorden een volume bijgebouwd, dat in 1944 afgebroken wordt. Tevens wordt het nutsgebouw uitgebreid tot huidige opstelling.

Huidige hoeve met gesloten L-vormige opstelling. Gekiezeld erf en erfoprit afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Ten noorden van het erf boerenhuis met gecementeerd verankerd bakstenen parement. Rechthoekige muuropeningen in vlakke rode omlijsting. Bewaarde 20ste-eeuwse schuiframen. Rechthoekig deur met bovenlicht en luifel.  Ten oosten nutsgebouw, eveneens met gecementeerd parement. Zijtrapgevel met beglaasde muurnis met heiligenbeeld.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1847/1, 1861/2, 1886/6, 1908/1, 1928/2, 1944/1.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Piers de Raveschoot, nr. 1219: Rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize, 1682.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 2292: Figuratieve caerte, opgemaakt door François de Bal, 1748.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89928 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.