Herberg Oud Gemeentehuis

Beschrijving

Aan de hoek met het Marktplein, herberg "Oud Gemeentehuis". Tijdens het ancien régime schepenhuis en daarna gemeentehuis tot 1940, waarna de gemeentediensten verhuizen naar de Kerkstraat nummer 10 (zie Marktplein nummer 9). Volgens de literatuur wordt het schepenhuis reeds afgebeeld op de kaarten van de heerlijkheid Nieuwenhuize uit het eind van de 16de eeuw. Het laat 18de-eeuwse landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) toont een rechthoekig volume onder zadeldak.

Thans, aangepast pand, met 18de-eeuwse kern, zie oud cartografisch materiaal en prentbriefkaarten. Volgens de literatuur gedateerd 1759. In het begin van de 20ste eeuw was de gevel gecementeerd en geaccentueerd door schijnvoegen (zie prentbriefkaart van 1907 en 1910). De herberg heeft grotendeels haar volume en dakhelling bewaard. De muuropeningen werden in de loop van de 20ste eeuw gewijzigd. Nu, deels gecementeerde en grijsgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, doorbroken door fraaie klimmende dakkapellen onder leien tentdak en dakvensters.

Aan de zijde Marktplein, brede trapgevel met aangepaste begane grond en vensteropeningen. Zijde Weggevoerdenplein, langgestrekte lijstgevel van één bouwlaag met licht getoogde en rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk gebaseerd op 19de-eeuws voorbeelden.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483: Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • BRUNEEL N., Het Kuurnse Wethuis, in De Leiegouw, jg. XXXV, afl. 1, 1993, p. 91-95.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 207, 278.
  • Een dorp in de west. Kuurne, een vlasgemeente met een rijk agrarisch verleden, in Curiosa, nr. 326, juni 1995, p. 15.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 74-76, 79-80.

Auteurs: De Gunsch, Ann