erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID
89939
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89939

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gedeeltelijk vrijstaand hoekpand in afgezwakte art deco met omringende tuin, naar ontwerp van R. Segers van 1932 (zie opschrift op een hekpijler). Onderkelderd dubbelhuis van drie plus twee traveeën en twee bouwlagen onder een geknikt schilddak met mechanische pannen voorzien van brede dakvensters.

Baksteenbouw met bepleisterde bovenverdieping, gekleurde keramiektegels op de fries en veelvuldig gebruik van (simili?) natuursteen voor het cordon, de geometrische patronen op de bovenverdieping, de venster- en deuromlijstingen. Grote rondboogvensters op de begane grond en rechthoekige op de verdieping. Fraaie deurtravee met een ver uitstekende luifel bekroond door een verticaliserend drielicht. De houten vensters en de vleugeldeur zijn vermoedelijk oorspronkelijk.

De tuin is afgesloten door een geometrisch ijzeren hek tussen opengewerkte kubusvormige pijlers; het geheel op een hardstenen sokkel.


Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89939 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.