erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
89942
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89942

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën, een keldergarage en twee bouwlagen onder mechanisch pannen zadeldak, met modernistische inslag van 1933. Lijstgevel van gele baksteen met benadrukte lintvoeg, gevarieerde metselverbanden, in- en uitspringende gevelvlakken en afgeronde hoeken.

Brede venstertravee met rechthoekige uitbouw uitlopend op een gevelbreed balkon met ijzeren reling; smalle deurtravee gemarkeerd door een portiek met afgeronde hoek, betonnen luifel en bovenlicht. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk, typische vensters met horizontaliserende roedeverdeling en gebruik van geometrische glas in lood voor de vensters van de portiek en de deur. Sterk overkragende houten daklijst. Vernieuwde garagepoort.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1933/20.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89942 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.