erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
89945
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89945

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Eclectische burgerhuizen met tuinen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Tussen 1925 en 1928 werd de eclectische huizenrij aan de de Limburg Stirumlaan aan de oostzijde afgesloten door een driekwartwoning met omringende tuin (mutatieschets 1926-1929/32). De bouwheer kon niet worden terug gevonden in het kadaster.

Het betreft een ruime, driekwart vrijstaande eclectische burgerwoning opgetrokken met vage neotraditionele en neoclassicistische invloeden die door het kleur- en materiaalgebruik, de nokhoogte en de pittoreske uitwerking mooi aansluit bij het belendende ensemble. Het herenhuis van twee bouwlagen onder gecombineerde pseudo-mansardedaken (leien en mechanische pannen) op onregelmatig grondplan, kent aan de zichtgevels een markante en rijke geveluitwerking. De opvallende gele baksteen contrasteert mooi met de veelvuldige verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer venster- en deuromlijstingen, cordons, overhoekse pinakels, boog- en sluitstenen.

De verticale geleding van de gevels door gevelhoge bakstenen pilasters en hoger opgetrokken dakvensters onder pseudo-trapgeveltjes wordt afgezwakt door de horizontaliserende muurbanden en cordons. Het verspringende volume in de zijgevel bevat een rondboogportiek op harstenen zuilen met Korintisch kapiteel. Al dan niet gekoppelde rond- en korfboogvormige muuropeningen in hardstenen omlijstingen met negblokken en sterk geprofileerde sluitstenen. Sommige vensters zijn voorzien van een balkon met smeedijzeren leuningen. Het houten buitenschrijnwerk -met roedeverdeling in de bovenlichten- en de omlopende houten kroonlijst op vlakke consooltjes bleef bewaard. Het interieur kon niet bezocht worden.

De omringende en beboomde tuin wordt aan de de Limburg Stirumlaan afgesloten door een afgerond ijzeren vleugelpoortje geflankeerd door een dito grille op een lage hardstenen sokkel en aan de Prins Boudewijnlaan en door een betonnen afsluiting.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/23102/103.1, Eclectische burgerhuizen waarvan 12 met historiserende tegelpanelen van ‘Maison Helman’.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.