erfgoedobject

Ommuurde begraafplaats

bouwkundig element
ID
89952
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89952

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommuurde begraafplaats
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommuurde begraafplaats
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ommuurde begraafplaats op het kadaster ingetekend in 1931 en begin jaren 1980 aan de linkerzijde uitgebreid en voorzien van een nieuwe oprit.

Centrale middenas en parallelle zijpaden gevat in een ovaalvormig wandelpad. Op de kruising achteraan een monumentale bronzen gekruisigde Christus op een veelhoekige sokkel met reliëfs van de apostelen tussen Korinthische zuilen; het geheel op een afgeknotte kegel waarin familiegrafkelders. Onderaan het kruis het opschrift "GIFT VAN DE INWONERS 1929".

Rechts van de centrale as erepark met gedenkteken voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog: hardstenen verjongende pijler met geprofileerde sokkel en dito kapiteel met bekronend kruis.

Op de begraafplaats staat het modernistische grafteken voor de politicus Jozef Schuyffeleer uit 1959. Het is het enige funeraire ontwerp door de beeldhouwer Oscar De Clerck.

 • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1931/11.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Calvarie met familiegraven

 • Omvat
  Grafteken Deschuyffeleer

 • Is deel van
  Wemmel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ommuurde begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89952 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.