Ommuurde begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommuurde begraafplaats

Beschrijving

Ommuurde begraafplaats op het kadaster ingetekend in 1931 en begin jaren 1980 aan de linkerzijde uitgebreid en voorzien van een nieuwe oprit.

Centrale middenas en parallelle zijpaden gevat in een ovaalvormig wandelpad. Op de kruising achteraan een monumentale bronzen gekruisigde Christus op een veelhoekige sokkel met reliëfs van de apostelen tussen Korinthische zuilen; het geheel op een afgeknotte kegel waarin familiegrafkelders. Onderaan het kruis het opschrift "GIFT VAN DE INWONERS 1929".

Rechts van de centrale as erepark met gedenkteken voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog: hardstenen verjongende pijler met geprofileerde sokkel en dito kapiteel met bekronend kruis.

Op de begraafplaats staat het modernistische grafteken voor de politicus Jozef Schuyffeleer uit 1959. Het is het enige funeraire ontwerp door de beeldhouwer Oscar De Clerck.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1931/11.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn