Linnaeuspoort

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Wemmel
Deelgemeente Wemmel
Straat J.Van Gijsellaan
Locatie J.Van Gijsellaan zonder nummer, Wemmel (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wemmel (adrescontroles: 01-07-2008 - 01-07-2008).
  • Herinventarisatie Wemmel (geografische herinventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Nationale Plantentuin van België

Deze bescherming is geldig sinds 09-08-1967.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Nationale Plantentuin van België

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de situering binnen het domein en de beschrijving van het item.

De Linnaeuspoort, toegang tot de Plantentuin op grondgebied Wemmel, ligt in het meest zuidelijke punt van het domein en dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Deze voormalige toegang van het domein van Boechout werd hergebruikt bij de aanleg van een verbindingsweg (zogenaamde Parkweg) tussen de Nationale Plantentuin en Zijp in het tweede kwart van de 20ste eeuw (ICM-kaarten). Het betreft monumentale, geringde, pijlers van blauwe hardsteen op een hoge sokkel en bekroond door een geprofileerd kapiteel. Aan de voor- en achterzijde vertonen ze gebeeldhouwde, geometrische decoraties waarin later aan de straatzijde gietijzeren leeuwenkopjes en de naamplaatjes van de plantkundigen "LINNAEUS" en "DODONAEUS" werden aangebracht.

Kunstig uitgewerkt smeedijzeren pijlpunthek tussen ronde gietijzeren stijlen, evenals de makelaar bekroond door een gepunte bol. Ronde spijlen met klimmend beloop naar de stijlen toe, verbonden door rechte onder-, tussen- en bovenregels versierd met liggende voluten. Tussen hek en pijlers een gelijkaardig uitgewerkt vast tussenstuk, doch met oplopende spijlen en bovenaan voorzien van krulwerk.

  • Website Nationale Plantentuin van België: www.br.fgov.be., (geraadpleegd op 28 september 2009).

Bron: -

Auteurs: Van Damme, Marjolijn

Datum tekst: 2006

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Domein van de Nationale Plantentuin van België

Nieuwelaan zonder nummer (Meise), J.Van Gijsellaan zonder nummer, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.