erfgoedobject

Linnaeuspoort

bouwkundig element
ID
89959
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89959

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de situering binnen het domein en de beschrijving van het item.

De Linnaeuspoort, toegang tot de Plantentuin op grondgebied Wemmel, ligt in het meest zuidelijke punt van het domein en dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Deze voormalige toegang van het domein van Boechout werd hergebruikt bij de aanleg van een verbindingsweg (zogenaamde Parkweg) tussen de Nationale Plantentuin en Zijp in het tweede kwart van de 20ste eeuw (ICM-kaarten). Het betreft monumentale, geringde, pijlers van blauwe hardsteen op een hoge sokkel en bekroond door een geprofileerd kapiteel. Aan de voor- en achterzijde vertonen ze gebeeldhouwde, geometrische decoraties waarin later aan de straatzijde gietijzeren leeuwenkopjes en de naamplaatjes van de plantkundigen "LINNAEUS" en "DODONAEUS" werden aangebracht.

Kunstig uitgewerkt smeedijzeren pijlpunthek tussen ronde gietijzeren stijlen, evenals de makelaar bekroond door een gepunte bol. Ronde spijlen met klimmend beloop naar de stijlen toe, verbonden door rechte onder-, tussen- en bovenregels versierd met liggende voluten. Tussen hek en pijlers een gelijkaardig uitgewerkt vast tussenstuk, doch met oplopende spijlen en bovenaan voorzien van krulwerk.

  • Website Nationale Plantentuin van België: www.br.fgov.be., (geraadpleegd op 28 september 2009).

Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Nationale Plantentuin van België


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Linnaeuspoort [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89959 (Geraadpleegd op )