Hof van Roeselaer

Beschrijving

Voormalig bezit van de abdij van Ninove. Semigesloten hoeve waarvan de bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd zijn rondom een rechthoekig gekasseid erf.

Woonhuis, dubbelhuistype, van zeven traveeën en anderhalve verdieping onder een zadeldak op mooi gesneden daklijstbalkjes, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde witgekalkte erfgevel op een gepikte plint. Licht verhoogde begane grond; steekboogvensters met sponning en zandstenen hoekblokken en gelijkaardige deur met blind bovenlicht; vernieuwd bordes. Rechthoekig zoldervenstertje. Achtergevel met rechthoekige getraliede venstertjes en rechthoekige deur in een zandstenen omlijsting met negblokken. Behouden pomp. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen.

Links, aanpalend éénlaags dienstgebouw onder een afgesnuit zadeldak en dwarsgebouw, laatstgenoemde door middel van muurankers gedateerd 1890.

Ten westen, witgekalkte stallen afgewerkt met baksteenfries en voorzien van steekboogvormige muuropeningen met strek. Stal ten zuiden door middel van muurankers gedateerd 1887.

Ten oosten, langsschuur geritmeerd door muurpilasters en in een gevelsteen gedateerd 1854.

Uitbreiding van het erf aan de oostzijde met een fabrieksgebouw uit de 20ste eeuw. afgedekt met raikemdak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De hoeve onderging een zware renovatie waarbij verschillende gebouwen sterke wijzigingen ondergingen met verlies van erfgoedwaarde, onder meer het dienstgebouw links van de boerenwoning en de stallen ten westen van het erf. Andere gebouwen werden gesloopt waaronder het 20ste-eeuws fabrieksgebouw met raikemdak. Er werden nieuwe onderdelen toegevoegd zoals het poortgebouw; hierdoor kreeg de semigesloten hoeve een gesloten vorm en ging het oorspronkelijke karakter van de hoeve verloren. Alleen aan de boerenwoning werd relatief weinig gewijzigd. De ensemblewaarde is echter niet meer aanwezig.

• Google Maps, Streetview, Mutsaardstraat 21, Herzele [online] (geraadpleegd op 21 december 2021).
  • Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto Vlaanderen, zomer 1971 zwart-wit, Mutsaardstraat 21, Herzele [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 21 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els