erfgoedobject

Hof van Roeselaer

bouwkundig element
ID: 8996   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8996

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig bezit van de abdij van Ninove. Semi-gesloten hoeve waarvan de bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd zijn rondom een rechthoekig gekasseid erf. Woonhuis, dubbelhuistype, van zeven traveeën en anderhalve verdieping onder een zadeldak op mooi gesneden daklijstbalkjes, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde witgekalkte erfgevel op een gepikte plint. Licht verhoogde begane grond; steekboogvensters met sponning en zandstenen hoekblokken en gelijkaardige deur met blind bovenlicht; vernieuwd bordes. Rechthoekig zoldervenstertje. Achtergevel met rechthoekige getraliede venstertjes en rechthoekige deur in een zandstenen omlijsting met negblokken. Behouden pomp. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Links, aanpalend éénlaags dienstgebouw onder een afgesnuit zadeldak en dwarsgebouw, laatstgenoemde door middel van muurankers gedateerd 1890. Ten westen, witgekalkte stallen afgewerkt met baksteenfries en voorzien van steekboogvormige muuropeningen met strek. Stal ten zuiden door middel van muurankers gedateerd 1887. Ten oosten, langsschuur geritmeerd door muurpilasters en in een gevelsteen gedateerd 1854. Uitbreiding van het erf aan de oostzijde met een fabrieksgebouw uit de 20ste eeuw. afgedekt met raikemdak.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hof van Roeselaer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8996 (Geraadpleegd op 17-02-2020)