erfgoedobject

Vrijstaande burgerwoning met atelier

bouwkundig element
ID
89966
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89966

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande woning met atelier naar ontwerp van de Brusselse architect Mathys(?), opgetrokken in 1935 in een modernistische stijl die sterk aanleunt bij de internationale stijl. Volgens de bouwaanvraag met atelier, bureau en garage op het gelijkvloers en woonvertrekken op de verdieping.

Strak kubistisch volume van twee bouwlagen onder plat dak met een grotendeels opengewerkte begane grond op slanke zuilen waardoor de bovenverdieping lijkt te zweven. Contrastrijk gebruik van halfronde volumes zoals het atelier aan de oostgevel onder de galerij en de buitentrappen naar het dakterras. Beraapte en witgeschilderde muurvlakken met smalle, rechthoekige horizontaliserende en verticaliserende vensterregisters en deuren. Vernieuwd schrijnwerk. De daklijst wordt benadrukt door een dubbele rij smalle geglazuurde tegeltjes en een ijzeren buisreling.

Voortuin afgesloten door eenvoudige buisrelingen en dito hekwerk tussen zware beraapte en witgeschilderde pijlers op een sokkel en met afgeknotte deksteen; aansluitende laurierhaag.

  • Technische dienst Wemmel, archief bouwaanvragen: 9/1935 (straatklassement nr. 2).

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaande burgerwoning met atelier [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89966 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.