erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
89967
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89967

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaand, schuin ingeplant, langgestrekt hoevetje in een omringende en omhaagde tuin. Achteraan een evenwijdige langsschuur en een boomgaard. Het erf is toegankelijk via een brede gekasseide oprit aan de rechterzijde. Volgens de Ferrariskaart (1771-1775) was de site reeds bebouwd in de 18de eeuw.

Tot woonhuis aangepast boerenhuis en schuurtje van drie en vier traveeën en één bouwlaag, onder verspringend zadeldak (Vlaamse pannen); huidig 19de-eeuws uitzicht doch met sporen van een oudere kern (zie diverse bouwnaden, verschillende soorten baksteen en de steile dakhelling van het oorspronkelijke boerenhuis). Verankerde, gewitte baksteenbouw op een wit geschilderde, gecementeerde plint. Aan de straatzijde versterkt door drie steunberen ten gevolge van het waterrijke (Ronkelbeek) gebied aan de overzijde van de straat. Opkamer in de noordelijke hoek. Kleine, vierkante beluikte vensters met diefijzers ter hoogte van het woonhuis en een rechthoekige deur in een geschilderde houten omlijsting met pen- en gatverbindingen op hardstenen neuten. Achtergevel met behouden muuropeningen, enkel de twee vensters in het schuurgedeelte werden toegevoegd; vernieuwd schrijnwerk.

Gewitte bakstenen langsschuur met dito aanpalend bakhuis(?) onder verspringend zadeldak (Vlaams pannen) op het kadaster ingetekend in 1884. Oorspronkelijk enkel in de noordelijke zijgevel een schuurpoort waarboven een houten bebording tot in de nok. Gedeeltelijk omgevormd tot garage met toevoeging van een garagepoort in de zuidelijke zijgevel.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1884/46.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1975, 769.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89967 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.