erfgoedobject

Appartementsgebouw

bouwkundig element
ID
89969
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89969

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartement van 1938
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Art-decogetint appartement van vier woonéénheden gelegen in de bocht van de straat op een hellend perceel. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een complex, mank zadeldak met mechanische pannen (nok parallel aan de straat); volgens gevelsteen en bouwaanvraag van 1938 naar ontwerp van J. Manneback.

Speels opgevatte, driemaal geknikte lijstgevel van lichte en donkerbruine baksteen in verschillende metselverbanden op een plint van blauwe hard- en baksteen, groen geschilderd houtwerk. Horizontaal uitgewerkte venstertraveeën door de tweeledige plint, puilijst, uitstekende kroonlijst, rechthoekige vensters en dito dakvenster.

Iets hoger opgetrokken verticaliserende deurtravee met overluifelde deur en in het verlengde gekoppelde tweelichten, het geheel geflankeerd door patrijsvensters. Het schrijnwerk is overal bewaard (zie bouwaanvraag), de vensters in de deurtravee zijn ingevuld met abstract glas in lood.

  • Technische dienst Wemmel, archief bouwaanvragen: 49/1938 (straatklassement nummer 2).

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appartementsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89969 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.