Villa Françoise

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Françoise

Beschrijving

Cottage getinte belle-époque woning "Villa Françoise" van 1914 (zie gevelsteen in de zijgevel), visueel één geheel vormend met het aanpalende nummer 97 (circa 1913). Het vrijstaande ensemble is gelegen in een omringende, beboomde en omhaagde tuin, van de straat gescheiden door een laag breuk- (nummer 95) en bakstenen (nummer 97) muurtje.

Smal rechthoekig volume van één travee, een kelderverdieping en twee bouwlagen onder een afgesnuit leien zadeldak; met zijdelingse toegang. Bakstenen volume op een breukstenen onderbouw, decoratief uitgewerkt met hoekkettingen en imitatiespeklagen in simili-steen en afgelijnd door een houten kroonlijst op consooltjes. Typische overluifelde, al dan niet gekoppelde, balkons met verzorgd houtwerk. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd (pvc) schrijnwerk, vermoedelijk geïnspireerd op het voorgaande. Aan de voorzijde later toegevoegde dakkapel, aan de zijgevel dakkapel uitgewerkt als oeil-de-boeuf. De kelderverdieping werd in 1989 omgevormd tot garage.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1915/8.
  • Technische dienst Wemmel, archief bouwaanvragen: 28/1989 (straatklassement nummer 122).

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn