erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
89981
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89981

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaande villa op grosso modo vierkante plattegrond, twee bouwlagen met verspringende volumewerking onder een pannen tentdak, afgeronde zuidoostelijke hoek en een rechthoekige erkeruitbouw aan de voorzijde naar afwijkend ontwerp van architect H. Van Damme van 1934.

De wit bepleisterde villa op een bakstenen plint is opgetrokken in een afgezwakt modernisme (zie bouwaanvraag onder meer met platte daken) met elementen ontleend aan de pakketbootstijl, zoals de afgeronde hoek en de patrijsvensters aan de achter- en zijgevel. Gevarieerde vensteropeningen, behouden schrijnwerk.

  • Technische dienst Wemmel, archief bouwaanvragen: 82/1936 (straatklassement nummer 5).
  • ANDRIES C. 1991: Wemmel. Een dorp tussen grootstad en platteland. Beelden van toen in foto's en prentkaarten, Nieuwkerken-Waas, 22-23.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89981 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.