Burgerhuis van 1933

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1933

Beschrijving

Tweewoonst in spiegelbeeldschema van 1933 (handtekening ontbreekt op de bouwaanvraag) met vage invloed van de cottagestijl (zie dak, erkers) en de art deco (zie metselverbanden).

Gedeeltelijk bepleisterde baksteenbouw van één bouwlaag onder een hoog, pseudomansardedak (mechanische pannen) op rechthoekige plattegrond; aan de zijgevels uitgebreid met hoger opgetrokken rechthoekige uitspringende volumes onder plat dak waarin de deur onder een ver uitstekende betonnen luifel. Straatgevel met driezijdige erkers en omlopende vensterregisters; oorspronkelijk schrijnwerk deels ingevuld met glas in lood.

Nummer 8 werd volledig wit geschilderd.

• Technische dienst Wemmel, archief bouwaanvragen: 101/102/1933 (straatklassement nummer 6).
  • ANDRIES C. 1991: Wemmel. Een dorp tussen grootstad en platteland. Beelden van toen in foto's en prentkaarten, Nieuwkerken-Waas, 22-23.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn