Borstelfabriek en directeurswoning Carpentier

Beschrijving

"Willy Carpentier Houtindustrie", bedrijf met woonhuis gebouwd in 1941 naar ontwerp van architect Albert Crop (Meulebeke).

Historiek

Op het terrein in de noordwestelijke hoek van de straat, tegen de toenmalige spoorlijn Tielt - Ingelmunster aan, wordt in 1913 een mechanische lijnwaadfabriek opgericht door de Meulebeekse fabrikant August Maes, gekend als "Maes Frères & Co". In 1922 wordt een deel van het terrein bij de nabijgelegen spoorweg gevoegd. De weverij wordt in 1929 overgenomen door de Brusselse "Tissage et Dentelles Stroobant & Bogaert" tot de definitieve stopzetting volgt in 1933.

In 1939 worden de fabrieksgebouwen ingenomen door houthandel en borstelfabriek "Carpentier Broers en Zusters", die in 1896 opgericht is in de Nieuwstraat.

Honoré Carpentier, stichter van het bedrijf, laat in 1941 het woonhuis bij het bedrijf optrekken. In 1946 wordt de firma omgevormd tot "Carpentier en Leclair" die begint met bosexploitatie, waardoor de zagerij en de houthandel een grote expansie kennen. In 1948 gebeurt een uitbreiding met een aantal loodsen aan de westzijde van het terrein. Na de dood van de stichter staat de firma gekend als "N.V. Houtindustrie Carpentier", die als huishoudborstelfabriek grote faam verwerft.

Het terrein van het bedrijf ondergaat in de periode 1960-1980 vele grenswijzigingen, uitbreidingen (onder meer van de zagerij) en nieuwbouw (onder meer stapelplaatsen), waardoor het evolueert tot het huidige grootschalige complex.

Beschrijving

Half vrijstaand woonhuis met beboomde voortuin, afgescheiden van de straat door lage tuinmuur waarachter haag. Volume van een à twee bouwlagen met thans witgeschilderd baksteenparement onder haaks op elkaar aansluitende en overkragende pannen schilddaken. Levendige volumewerking van in- en uitspringende gevelvelden met onder meer halfronde doorgetrokken erkeruitbouwen. Rechthoekige muuropeningen, onder meer tussen gecementeerde penanten. Deels bewaard houtwerk, onder meer schuiframen in lage uitbouw rechts. Inkom in driezijdige uitbouw met afgeschuinde travee.

Aanpalend aan noord- en westzijde diverse bedrijfsgebouwen, onder meer witgeschilderd eenlagig bakstenen complex onder gekoppelde zadeldaken met voorliggende parking. Grootschalige opslagplaatsen aan noordwestzijde tegen de voormalige spoorlijn aan.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1940/Honoré Carpentier-Leclair.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1855/2, 1914/3, 1922/6, 1941/7, 1948/6, 1965/12, 1969/18, 1970/17, 1973/21, 1974/30, 1976/18, 1978/18, 1980/26, 1985/11, 1986/18, 1987/12.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 1879, 2733, 3457, 5308.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 1101.

Auteurs: Callaert, Gonda